MICROBIËLE DYNAMIEK

De microbiële gemeenschap, microflora of biofilm is een levend geheel; dit wil zeggen dat het continue verandert naargelang de omstandigheden (vocht, voeding, temperatuur…). Ondanks deze veranderingen is het doel van de microbiële gemeenschap om toch zo lang mogelijk in leven te blijven. Dit doen de micro-organismen door zich aan de omstandigheden aan te passen en met elkaar te communiceren (dat noemt quorum sensing).

Een voorbeeld:

Stel, een oppervlak biedt voldoende voeding, vocht en plaats om een microbiële gemeenschap van maximaal 100 micro-organismen in leven te houden.
De aanwezige micro-organismen communiceren met elkaar om ervoor te zorgen dat ze dat maximum niet overschrijden en er liefst een beetje onder blijven om geen plots probleem te krijgen.

Zo een oppervlak zou er dus als volgt uitzien:

(Totaal 100: 42 goed, 18 slecht, 40 leeg)

Het oppervlak is dus bezet met onschadelijke micro-organismen (groene bollen), schadelijke micro-organismen (rode bollen) en nog wat lege plaatsen die dienen als reserve.
Aangezien de micro-organismen een gemiddelde levensduur hebben van enkele dagen, zal er dus een continue afsterven en aangroeien zijn van micro-organismen, waarbij de totale microbiële gemeenschap ongeveer constant blijft. Zonder invloed van de mens is er dus een microbieel ecosysteem of een microflora in natuurlijk evenwicht

In kopje Chemische reiniging en ontsmetting tonen we u wat de invloed is van chemische reiniging en ontsmetting op dit microbieel evenwicht.